Hiervoor kun je spaanplaat gebruiken

De spaanplaat, wie kent dit materiaal niet! Deze plaat, ook wel bekend als zaagsel plaat, wordt gemaakt van zaagsel, hele kleine stukjes (afval) hout en een bindmiddel. Deze platen zijn vooral erg budget vriendelijk en makkelijk in gebruik. Toch worden deze platen liever niet altijd gebruikt omdat ze erg splinter gevoelig zijn. Toch kun je ontzettend leuke dingen met deze spaanplaten maken en in dit blog vertellen we je graag waarvoor jij deze plaat allemaal kan gebruiken.

Als werkblad voor bijvoorbeeld een garage

Spaanplaten zijn eigen perfect te gebruiken als werkblad. Deze platen zijn namelijk relatief goedkoop en buiging bijvoorbeeld nog relatief aardig mee. Een werkblad maken van deze platen is daarnaast ook nog eens ontzettend makkelijk. Het enige wat je nodig heb is een grote spaanplaat, een paar kleine spaanplaten of andere balken, een paar spijker, een zaag en een hamer. Teken voor jezelf op papier een voorbeeld uit en meet alles nauwkeurig af. Zet er met een potlood even een streepje op en zaag alles af op de gewenste afmeting. Timmer de delen aan elkaar en je hebt een goedkoop maar zeer goed werkblad. Perfecte voor in de garage dachten wij zo!

Als plank voor kasten

Deze platen kun je tevens ook gebruiken voor in kasten. Zorg er alleen wel voor dat je ze even bewerkt zodat je niet verongeluk een splinter in je hand hebt hangen als je iets achter uit de kast wilt pakken. Tevens doordat deze platen zo goedkoop zijn, ze ideaal om te gebruiken. Bijvoorbeeld als plank voor in je werkkast. Ben jij een fanatieke schilder en heb je nog wel eens wat potten verf in de kast staan? Met planken van spaanplaten is het alles behalve erg als er een keer een pot verf omgaat. De spaanplaten zijn namelijk zo vervangbaar als dat nodig is. Het zal gelukkig niet zo’n zeer doen in je portemonnee.

Als goedkoop bouwmateriaal

Een spaanplaat is ook ideaal als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld kinderen. De platen zijn relatief dicht en kunnen wel een stootje hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld perfect dienen als zijkanten voor een gave hut of als fundering voor een vlot. Met een paar tonnen of piepschuim eronder wordt het bijna een onzinkbaar schip. Zorg er alleen wel altijd voor dat er een volwassen persoon in de buurt is als kinderen aan de slag gaan met spaanplaten in verband met de eventuele splinters die er af kunnen komen.