Moderniseer je huis met vloerverwarming

Mijn oma vroeg me laatst: “Wat is nou het vloerverwarming kosten plaatje? Mijn grootouders beginnen namelijk over een paar weken aan een grote verbouwing, en ik heb net mijn huis helemaal laten doen. Toen ik oma’s vraag hoorde bedacht ik me dat het, inderdaad, helemaal geen algemene kennis is, hoeveel vloerverwarming kost. En nog een vraag, iets dat ik zelf niet eens wist: hoe werkt het eigenlijk? Laten we eens gaan kijken wat er eigenlijk allemaal achter datgene zit dat ik al onder mijn vloer heb liggen. Hopelijk komen we niks geks tegen!

Een geschiedenislesje

Vloerverwarming komt al uit de Romeinse tijd, wist je dat? Ik niet. Nu wel. Afijn.

In Romeinse badhuizen werd de vloer verwarmd door middel van warme lucht van een houtvuur, die onder een holle ruimte onder de vloer werd geleidt. Tegenwoordig gaat het natuurlijk wel anders, maar het is altijd interessant om te weten hoe oud iets dat wij heel modern vinden, eigenlijk is. Best wel oud, dus.

Vloerverwarming 101

Moderne vloerverwarming werkt natuurlijk net even iets anders. Mijn vloer (en alle andere vloeren met vloerverwarming) worden verwarmd door middel van warmtestraling. Dit zorgt voor een egale verwarming, zodat de vloer overal precies even warm is, en je dus niet opeens op een super heet stukje vloer gaat staan. Stel je voor.

Vloerverwarming is goed voor het milieu. De vloer wordt met een relatief lage temperatuur verwarmd, waardoor het minder energie kost dan ‘normale’ verwarming. Er zijn ook geen radiatoren meer nodig, dus er is meer ruimte in je huis. Ook is het een prettig soort warmte en goed te reguleren.

Wel moeten de leidingen dus onder de vloer worden gelegd, zodat dit eigenlijk alleen mogelijk is met een grootschalige verbouwing. Daarbij, als er iets mankeert aan je vloerverwarming, zal je gehele of een deel van je vloer open gebroken moeten worden om het mankement te vinden en op te lossen. Ook zal je minder tapijten en dat soort dingen kunnen gebruiken, omdat dit de warmte tegenhoudt.

Wat kost het nu?

Maar wat is het vloerverwarming kosten plaatje nou, hoor ik mijn oma in mijn achterhoofd vragen. Dit ligt natuurlijk helemaal aan hoe groot je woonruimte is. Eerst is de keuze tussen hoofd- of bijverwarming belangrijk. Wil je je vloerverwarming de rol van centrale verwarming in je huis geven? Of wil je het enkel als extraatje, met radiatoren erbij? Dit heeft invloed op de prijs. Ook heeft de manier van installatie en de tijdspanne invloed op de kosten. Eveneens moet je erover nadenken of je gas of elektrisch je vloer wilt verwarmen.

Het vloerverwarming kosten plaatje is dus niet 1 2 3 bepaald. Wel weten we nu hoe het werkt (en we hebben geen gekke dingen gevonden over datgene wat er nu onder mijn vloer ligt) en waar we rekening mee moeten houden als we de prijs in kaart willen brengen.

Oh, en raadpleeg ook vooral een vakman!