Belgische vlag – een bijzonder en uniek ontwerp

Bent u gek op bijzondere en originele designs? Dan bent u bij Gooddesigns aan het juiste adres. Keer op keer bespreken wij allerlei unieke ontwerpen. Vandaag werpen we een blik op de wereld van vlaggen. Ja, u las het goed: vlaggen. Wist u dat er ontzettend veel vlaggen zijn met een bijzonder ontwerp, unieke achtergrond en kleurrijke combinaties? Vandaag zoomen we in op de Belgische vlag. Deze vlag kent een eigenaardig, origineel verhaal. Bent u benieuwd? Lees dan snel verder en ontdek alles over de Belgische vlag.

Belgische vlag – onofficiële oorsprong

De Belgische vlag kennen we allemaal wel. Dankzij de drie kenmerkende verticale kleuren wordt deze vlag nog wel eens vergist voor de nationale vlag van Duitsland. De vlag van België kent echter een compleet ander verhaal van ontstaan. Zo is deze vlag eerst onofficieel ingevoerd. In 1830 bestond de eerste Belgische vlag. Dit was een doek bestaande uit drie horizontale banden met de karakteristieke kleuren rood, geel en zwart.

Pas een jaar later, in 1831, nam het Congres van België de driekleuren vlag op in de Grondwet. Er was echter een misvatting. Nergens stond vermeld wat de richting en de volgorde van de kleuren waren. Er stond alleen genoteerd dat de Belgische vlag bestaat uit rood, geel en zwart gecombineerd met de Belgische Leeuw als rijkswapen. Hierdoor zijn er enkele jaren verschillende varianten verschenen. Zo werd zowel het horizontale als het verticale model gebruikt door heel het land.

Merkwaardig design

Bij Gooddesigns staan we uiteraard stil bij de diverse designs. De Belgische vlag is op dat gebied tevens erg merkwaardig. Aangezien het in eerste instantie niet duidelijk was hoe de vlag eruit moest zien, ontstonden er verschillende variaties. Uiteindelijk koos men voor het verticale model. Dat was niet alleen een praktische overweging. Het is tevens in lijn met de heraldische traditie. Dat houdt met andere woorden in dat het design overeen kwam met een traditie die in de twaalfde eeuw in Europa ontstond.

Dat is echter niet het enige merkwaardige aan deze vlag. Daarnaast kent de Belgische vlag namelijk ook erg eigenaardige afmetingen. De Belgische vlag is namelijk 13:15. Dat is zeer ongebruikelijk. De reden hiervoor is helaas onbekend. Tot slot willen wij u er nog op wijzen dat de vlag van onze zuiderburen tevens een Nederlands tintje kent. Zo zijn de kleuren van de Belgische vlag gebaseerd op het wapenschild van de toenmalige hertogdom Brabant. Zo staat het geel voor de leeuw, het rood voor de klauwen en de tong en het zwart voor de sabel.

Belgische vlag bestellen

Bent u gefascineerd door het bijzondere design van deze Belgische vlag? Dan kunt u gemakkelijk en snel zo’n vlag bestellen. Tegenwoordig hoeft u niet meer stad en land af op zoek naar een vlaggenwinkel. Het is vandaag de dag erg eenvoudig om online de vlag naar keuze te bestellen. Met een aantal klikken van uw muis kunt u binnen een mum van tijd in het bezit zijn van bijvoorbeeld de Belgische vlag. Dit kan uiteraard zowel zakelijk als particulier. Soms is er geen betere reden dan dat u simpelweg geniet van het ontwerp.