Een RIB boot, een rubberboot met een mooi design

Een RIB boot is een afkorting van Rigid Inflatable Boat. Het is feitelijk een rubberboot maar dan met een V-vormige harde onderkant. Daardoor heeft de RIB boot een mooier design met het bijkomende voordeel dat de vaareigenschappen vele malen beter zijn. Het is dan ook echt een serieuze boot waar je prima op het water mee kan vertoeven en een goede indruk maakt. Deze boot is in verschillende formaten te verkrijgen en ook voor verschillende doeleinden te gebruiken. De grootste die ik ken is die van de koninklijke nederlandse reddingsmaatschappij. hier zit zelfs een kajuit op. Hoogste tijd dus om wat meer te vertellen over de RIB boot in dit blog. Lees snel verder.

Welke formaten kent de RIB boot?

De kleinste RIB boot is ongeveer 2,5 meter. Net groot genoeg om alleen in te zitten. Overigens met een beetje leuke buitenboordmotor erachter kan je er wel heel veel plezier mee beleven. Door de V-vormige onderkant kan je er scherpe bochten mee maken op redelijk hoge snelheid. Lekker spannend. Daarnaast is dit formaat ook goed te gebruiken als bijboot als je met je grote boot op vakantie gaat en op een mooie plek voor anker gaat liggen. Als je geen bijboot hebt is het namelijk best wel een gedoe om bijvoorbeeld even aan wal wat boodschappen te gaan doen of een dagje even wat leuks te gaan doen. Dit is dan een mooi formaat om even snel richting de wal te gaan of de andere plek waar je naar toe gaat. Na de 2,5 meter gaat de grootte steeds met een halve meter omhoog. Bij de grotere maten zie je vaak meer comfort komen. Dit in de vorm van een bankje of een stuur zodat je er comfortabel mee kunt varen. Als er geen stuur in zit dan stuur je namelijk met de buitenboordmotor die achter de boot hangt.

Welke motor heb ik nodig achter mijn RIB boot?

Zoals ik hier boven al aangaf heeft de RIB boot meestal een buitenboord motor. De kracht hiervan wordt uitgedrukt in PK’s de hoeveelheid is te vinden op de achterkant van de motor. De kracht van de motor is heel belangrijk voor het vaargedrag. Heb je een te zware motor voor je boot dan is de boot heel moeilijk te besturen. Als je niet zeker van je zaak bent laat je dan goed adviseren door een expert of koop een compleet pakket. Een RIB boot wordt namelijk vaak aangeboden inclusief de buitenboordmotor.